Adreces d'interés

dimecres, 18 de febrer del 2015

Violència simbòlica: es mira però no es veu

La violència simbòlica va aparèixer per primera volta a l'obra sociològica de Pierre Bourdieu per tal de definir una sèrie de modes, gairebé inconscients, en els quals s'exerceix una dominació social i cultural, i més exactament des dels mateixos hàbits socials del dia dia que s'exerceixen sobre subjectes inconscients.

Segons Pierre Bourdieu, la violència simbòlica està estrictament lligada a conceptes com:
  • habitus (clickeu per a accedir a un quadre explicatiu), el procés a través del qual es desenvolupa la reproducció cultural i la naturalització de determinats comportaments i valors.
  • incorporació en el procés per el qual les relacions simbòliques repercuteixen en efectes directes sobre el cos dels subjectes socials.

Un exemple molt clar de violència simbòlica és la que crea el concepte de "dominació masculina". Actualment, es donen gran varietat de casos en anuncis televisius, videoclips, etc., en els quals aquests tipus de missatges moltes vegades no es reconeixen a simple vista, però si analitzes més a fons o pares atenció et dones conter de que estan. A més, existeixen més casos on apareix aquest tipus de violència que, tal com he posat al títol, es mira però no es veu, en honor al vídeo que he trobat sobre aquest tema on expliquen detalladament que és la violència simbòlica i on la podem trobar. 

Si realment esteu interessats i/o voleu aprendre'n un poc més sobre aquest tema us recomane de veres que perdeu uns minuts en visualitzar-lo, crec que està molt ben plantejat i se'n pot trauré profit.




4 comentaris:

  1. No tinc temps de veure tot. Què es el més interesant dels vídeos? Quina part em recomanes? Por què? Ajudam!!

    ResponElimina
  2. En primer lloc el vídeo explica que és la violència simbòlica i on apareix (en anuncis, programes televisius, en l'àmbit domèstic, etc.). A continuació parla de la dominació de gènere, tema clau del documental, al que fa referència per a tractar que comprenguem com es dona aquest tipus de violència. Així mateix, també comenta un poc les característiques de certs anuncis, videoclips, etc., que donen lloc a aquest fenomen. Et recomane veure la segona part del vídeo, des del minut 1:23' fins al 4:04'. En aquest troç es mostren unes dades prou interessants,a més d'uns exemples d'anuncis als que es suma l'actuació d'una parella d'actors que representa una parella normal que els visualitza.

    Per últim,a mode de joc, vos convide a vore l'anunci de "Mister músculos" (en youtube), i a comentar en quin moment o com es dona aquest tipus de violència. Ens servirà per a donar-nos conter de que realment són certes totes aquestes afirmacions anteriors.

    Ací us el deixe: https://www.youtube.com/watch?v=EvLS0JROvE4



    ResponElimina
  3. He pogut veure el vídeo que has adjuntat i com podem verure es dona aquesta violència simbòlica. Es dona perquè la dona es la que veiem que esta en casa i que necesita eixe producte de neteja per a limpiar-la més ràpid i millor, és a dir, es dona a entendre que es la dona la que està en casa cuidan als fills i fent les tarees de la casa quan ara, en l'actualitat, les dones treballen igual que els hòmes i és més, de vegades son els hòmens els que es queden en casa. A més també podem vore com es un home el que li dona la solució a la dona y no és una dona la que li dona la solució al home o la mateixa dona.

    ResponElimina